tisdag 5 juli 2011

Polaritet – Dualitet i Skapelseprocessen

Allting inom den formbundna universum har sin motsats, sin polaritet, dualitet. Inom traditionell österländsk filosofi är lagen om polaritet eller dualitet refererat till Yin (–) och Yang (+) principen. Det är det enklaste sättet att uttrycka det.

Inom Taoismen utgör ”TAO” vägen, dvs. ”själva vägen” Gudsförverkligandet genom självförverkligandet, vilket innebär att vi måste uppnå en femdimensionell kvantmedvetenhet, innan vi kan kalla oss människor. Dessförinnan är vi djurmänniskor där våra instinktiva känslor och lägre kvalitativa tankar styr vår medvetenhet. Vår uppgift här på jorden är att skapa balans mellan själsmedvetenhet och sinnesmedvetenhet. Först då slipper vi lidandet och problem av olika slag.

Tao inom sig innehåller exakt två motsatta poler, YANG är PLUS (+)
och YIN är MINUS ( – ). Utan dessa polers växelverkan skulle ingen skapelse, form eller materia kunna över huvudtaget existera. När YIN blir övervägande styrande, dominerande i vårt liv, i vår tillvaro, då är vi disharmoniska, negativt inställda, destruktiva i vår attityd. Vi mår dåligt, mentalt, känslomässigt och kroppsligt.

Om YANG är styrande, dominerande i vårt liv, då vet vi inte vad motstånd eller negativitet är.
Vi lever i ett slags harmonisk, lycklig tillstånd där vi inte märker någon som helst disharmoni i tillvaron. Ju mindre vi är utsatta för negativ påverkan, desto mindre upplever vi motstånd. Men det olika motståndet som vi upplever som gör att vi tänker och handlar olika i olika situationer. Detta gör det möjligt för oss att vi kan utvecklas som individ och förstå skapelsen i sin helhet. Däremot är inte meningen att vi skall fastna i negativa tankar och känslor och stagnera i vår kosmiska utveckling.

Det sker till synes ingen förändring, eller utveckling i ett ständigt harmonisk tillstånd. Därför är växelverkan mellan dessa två duala krafter en nödvändighet på det tredimensionella fysiska planet för medvetandets utveckling och framåtskridande. Utan YANG och YIN finns ingen form, ingen manifestation, ingen individuell medvetenhet, ingen utveckling eller framåtskridande ur medvetenhetssynpunkt.

Balansen upprätthålls både i naturen och inom människan genom dessa duala krafters växelverkan. När den negativa polen, YIN blir dominerande då ökar YANG i styrka för att återställa balansen. Utan dessa två existerar varken form, intelligens eller medvetenhetsutveckling.

Om vi tar elektricitet som ett exempel så kan vi konstatera att våra lampor, spis eller elektriska apparater inte fungerar utan plus- och minuspol. Utan dessa bägge poler kan inte strömmen flyta i ledningarna. Det är samma sak inom människan. Det måste finnas ett konstant energiflöde, utbyte mellan Yin och Yang för att vi skall kunna bevara vår hälsa, vårt mentala och kroppsliga välbefinnande.

Inom den Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) som jag själv har praktiserat under flera decennier är det viktig att återställa balansen mellan YIN och YANG för att livsenergin i kroppen, organismen skall flöda obehindrat. I annat fall blir vi disharmoniska och sjuka.